Test Examine

Polity Questions PYQ on “The Preamble”

Join Whatsapp Group For Latest UpdateJoin Now
Join Telegram for PDFJoin Now
Join Facebook PageJoin Now

25 Questions of Preamble , Click to Start Button

Test No.1

1 / 24

What was the exact Constitutional Status of the Indian Republic on 26-1-1950 when the Constitution came into force?

 

U.P.P.C.S. (Mains) 2009 U.P. Lower (Spl) (Pre) 2008

2 / 24

In the context of the Preamble of Indian Constitution which of the following sequence is correct ?

 

40 B.P.S.C. (Pre) 1995

3 / 24

By which name/names is our country mentioned in the Constitution ?

 

R.A.S./R.T.S. (Pre) 2003

4 / 24

The words 'Secular' and 'Socialist' were added to the Preamble of the Indian Constitution by the

 

U.P. P.C.S. (Mains) 2017

5 / 24

What was the exact constitutional status of India on 26 January, 1950?

 

LA.S. (Pre) 2021

6 / 24

 In the following quotation,

"WE THE PEOPLE OF INDIA, having solemnly resolved to constitute India into a (Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic) and to secure to all its citizens. JUSTICE, social, economic and political; LIBERTY of thought, expression, belief, faith, and worship: EQUALITY of status and of opportunity: and to promote among them all; FRATERNITY assuring the dignity of the Individual and the unity and integrity of the Nation. In our Constituent Assembly, this 'X' do hereby adopt, enact and give to ourselves this Constitution.", 'X' stands for:

 

L.A.S. (Pre) 1997

7 / 24

"All individuals are fully and equally human" this principle is known as -

 

Chhattisgarh P.C.S. (Pre) 2011

8 / 24

Where have the words 'We the people of India' been used in the Constitution of India ?

 

M.P.P.C.S. (Pre) 2016

9 / 24

India has people's sovereignty because the Preamble of the Constitution begins with the words :

 

39 B.P.S.C. (Pre) 1994

10 / 24

India is a Republic' means -

 

U.P.P.C.S. (Pre) 1997

11 / 24

How many types of justice, liberty, equality and fraternity in that order have been mentioned in the preamble of constitution of India?

 

U.P.P.C.S. (Pre) 2018

12 / 24

The goal of Constitution is to secure/assure all its citizens-

1. Justice Social and Economic

2. Liberty of Thought and Expression

3. Equality of Opportunity

4. Dignity of the Individual

Choose the correct answer by using code:

 

U.P. Lower Sub. (Pre) 1998

13 / 24

The word 'Secular' was inserted in the Preamble of the Indian Constitution by

 

U.P.P.C.S. (Mains) 2013 U.P.P.C.S. (Pre) 2010 U.P.P.C.S. (Pre) 1991

14 / 24

The words 'Socialist' and 'Secular' were inserted in the Preamble to the Constitution by the-

 

U.P.P.C.S. (Spl) (Mains) 2008

15 / 24

In the Preamble of Constitution adopted on 26 November, 1949, which word/words was/were not present-

1. Socialist

3. Secular

2. Integrity

4. Republic

Choose the correct answer by following code:

 

U.P.P.C.S. (Pre) 2009

16 / 24

The term 'Socialist' was added in the Preamble by the-

 

60th to 62 B.P.S.C. (Pre) 2016 Uttarakhand U.D.A./L.D.A. (Pre) 2007

17 / 24

The Preamble of the Constitution was amended by-

 

Uttarakhand U.D.A./L.D.A. (Pre) 2003

18 / 24

Consider the following statements in regards to the Preamble of Constitution and select the correct one using the code given below -

1. The objectives Resolution by Jawaharlal Nehru finally became Preamble

2. It is non-Justiciable.

3. It can't be amended

4. Preamble cannot override the specific provision of the Constitution

Code:

 

U.P.P.C.S. (Pre) 2009

19 / 24

Which one of the following words was not included in the Preamble of the Indian Constitution in 1975 ?

 

U.P.P.C.S. (Mains) 2006)

20 / 24

Which one of the following describes India as a Secular State ?

 

U.P.P.C.S. (Mains) 2005

21 / 24

Which of the following words have been added to the Preamble by the 42- Amendment ?

1. Socialist

II. Gram Swarajya

III. Secular

IV. Sovereign

Select the correct answer by using the code given below:

Code:

U.P.P.C.S. (Mains) 2010

22 / 24

Consider the following words.

(A) Socialist

(B) Democratic

(C) Sovereign

(D) Secular

Choose the correct sequence of words as given in the Preamble.

 

48 to 52 B.P.S.C. (Pre) 2008

23 / 24

In which form is India declared in the Preamble of Indian Constitution?

 

42 B.P.S.C. (Pre) 1997

24 / 24

Which of the following words is NOT mentioned in the Preamble of the Constitution of India ?

 

U.P.P.C.S. (Pre) 2021

Your score is

The average score is 79%

0%

Q1. In the following quotation,

“WE THE PEOPLE OF INDIA, having solemnly resolved to constitute India into a (Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic) and to secure to all its citizens. JUSTICE, social, economic and political; LIBERTY of thought, expression, belief, faith, and worship: EQUALITY of status and of opportunity: and to promote among them all; FRATERNITY assuring the dignity of the Individual and the unity and integrity of the Nation. In our Constituent Assembly, this ‘X’ do hereby adopt, enact and give to ourselves this Constitution.”, ‘X’ stands for:

(a) Twenty-sixth day of January, 1950

(b) Twenty-sixth day of November, 1949

(c) Twenty-sixth day of January, 1949

(d) None of the above

L.A.S. (Pre) 1997

Ans. (b)

Q2. What was the exact Constitutional Status of the Indian Republic on 26-1-1950 when the Constitution came into force?

(a) A Democratic Republic

(b) A Sovereign Democratic Republic

(c) A Sovereign Secular Democratic Republic

(d) A Sovereign Socialist Secular Democratic Republic

U.P.P.C.S. (Mains) 2009 U.P. Lower (Spl) (Pre) 2008

Ans. (b)

Q3. What was the exact constitutional status of India on 26 January, 1950?

(a) A Democratic Republic

(b) A Sovereign Democratic Republic

(c) A Sovereign Secular Democratic Republic

(d) A Sovereign Socialist Secular Democratic Republic

LA.S. (Pre) 2021

Ans. (b)

Q4. The words ‘Secular’ and ‘Socialist’ were added to the Preamble of the Indian Constitution by the

(a) 39 Amendment

(b) 41″ Amendment

(c) 42 Amendment

(d) 44th Amendment

U.P. P.C.S. (Mains) 2017

Ans. (c)

Q5. By which name/names is our country mentioned in the Constitution?

(a) Bharat and India

(b) Bharat only

(c) Hindustan and India

(d) Bharat, Hindustan and India

R.A.S./R.T.S. (Pre) 2003

Ans. (a)

Q6. In the context of the Preamble of Indian Constitution which of the following sequence is correct?

(a) Republic, People’s, Democratic, Secular, Socialist, Universal, Sovereign

(b) Sovereign, Socialist, Democratic, People’s, Secular, Republic

(c) Sovereign, Socialist, People’s, Democratic, Secular, Socialist Republic

(d) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic

40 B.P.S.C. (Pre) 1995

Ans. (d)

Q7. Which of the following words is NOT mentioned in the Preamble of the Constitution of India?

(a) Sovereign

(b) Democratic

(c) Secular

(d) Federal

U.P.P.C.S. (Pre) 2021

Ans. (d)

Q8. In which form is India declared in the Preamble of Indian Constitution?

(a) A Sovereign, Democratic, Republic

(b) A Socialist, Democratic, Republic

(c) A Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic

(d) None of these

42 B.P.S.C. (Pre) 1997

Ans. (c)

Q9. Consider the following words.

(A) Socialist

(B) Democratic

(C) Sovereign

(D) Secular

Choose the correct sequence of words as given in the Preamble.

(a) C, A, D and B

(b) C, D, A and B

(c) C, D, B and A

(d) D, A, C and B

48 to 52 B.P.S.C. (Pre) 2008

Ans. (a)

 Q10. Which of the following words have been added to the Preamble by the 42- Amendment?

1. Socialist

II. Gram Swarajya

III. Secular

IV. Sovereign

Select the correct answer by using the code given below:

Code:

(b) I and III

(a) I, II, III

(d) II, III, IV

(c) I, II, IV

U.P.P.C.S. (Mains) 2010

Ans. (b)

Q11. Which one of the following describes India as a Secular State?

(a) Fundamental Rights

(b) Preamble to the Constitution

(c) 9 Schedule

(d) Directive Principles

U.P.P.C.S. (Mains) 2005

Ans. (b)

Q12. Which one of the following words was not included in the Preamble of the Indian Constitution in 1975?

(a) Fraternity

(b) Sovereign

(c) Equality

(d) Integrity

U.P.P.C.S. (Mains) 2006)

Ans. (d)

Q13. Consider the following statements in regards to the Preamble of Constitution and select the correct one using the code given below –

1. The objectives Resolution by Jawaharlal Nehru finally became Preamble

2. It is non-Justiciable.

3. It can’t be amended

4. Preamble cannot override the specific provision of the Constitution

Code:

(a) Only 1 and 2

(b) Only 1,2 and 4

(c) Only 1,2 and 3

(d) Only 2,3 and 4

U.P.P.C.S. (Pre) 2009

Ans. (b)

Q14. The Preamble of the Constitution was amended by-

(a) 17 Amendment

(b) 24 Amendment

(c) 42 Amendment

(d) 44 Amendment

Uttarakhand U.D.A./L.D.A. (Pre) 2003

Ans. (c)

Q15. The term ‘Socialist’ was added in the Preamble by the-

(a) 42 Amendment

(b) 44 Amendment

(c) 52 Amendment

(d) None of the above

60th to 62 B.P.S.C. (Pre) 2016 Uttarakhand U.D.A./L.D.A. (Pre) 2007

Ans. (a)

Q16. The term ‘Socialist’ was brought into the Preamble of the Indian Constitution by which amendment?

(a) 32

(c) 44

(b) 42

(d) 74

M.P.P.C.S. (Pre) 2013

Ans. (b)

Q17. In the Preamble of Constitution adopted on 26 November, 1949, which word/words was/were not present-

1. Socialist

3. Secular

2. Integrity

4. Republic

Choose the correct answer by following code:

(a) 1,2 and 3

(b) 2,3 and 4

(c) 1,2 and 4

(c) 3 and 4

U.P.P.C.S. (Pre) 2009

Ans. (a)

Q18. The words ‘Socialist’ and ‘Secular’ were inserted in the Preamble to the Constitution by the-

(a) 41 Amendment

(b) 42 Amendment

(c) 43 Amendment-

(d) 44 Amendment

U.P.P.C.S. (Spl) (Mains) 2008

Ans. (b)

Q19. The word ‘Secular’ was inserted in the Preamble of the Indian Constitution by

(a)25 Amendment

(b) 42 Amendment

(c)44 Amendment

(d) 52 Amendment

U.P.P.C.S. (Mains) 2013 U.P.P.C.S. (Pre) 2010 U.P.P.C.S. (Pre) 1991

Ans. (b)

Q20. The goal of Constitution is to secure/assure all its citizens-

1. Justice Social and Economic

2. Liberty of Thought and Expression

3. Equality of Opportunity

4. Dignity of the Individual

Choose the correct answer by using code:

(a) 1 and 2

(b) 1,2 and 3

(c) 2,3 and 4

(d) All above

U.P. Lower Sub. (Pre) 1998

Ans. (d)

Q21. How many types of justice, liberty, equality and fraternity in that order have been mentioned in the preamble of constitution of India?

(a) 3, 5, 2, 1

(b) 1, 3, 5, 2

(c) 2, 5, 3, 1

(d) 5, 2, 1, 3

U.P.P.C.S. (Pre) 2018

Ans. (a)

Q22. India is a Republic’ means –

(a) It is the people who are the final authority in all matters.

(b) There is no Parliamentary System of Government in India.

(c) There are no hereditary rulers in India.

(d) India is the Union of States.

U.P.P.C.S. (Pre) 1997

Ans. (c)

Q23. India has people’s sovereignty because the Preamble of the Constitution begins with the words:

(a) Democratic India

(b) Republic of People

(c) Democracy of People

(d) We, the People of India

39 B.P.S.C. (Pre) 1994

Ans. (d)

Q24. Where have the words ‘We the people of India’ been used in the Constitution of India?

(a) Directive Principles

(b) Fundamental Rights

(c) Citizenship

(d) Preamble of the Constitution

M.P.P.C.S. (Pre) 2016

Ans. (d)

Q25. “All individuals are fully and equally human” this principle is known as –

(a) Universalism

(b) Holism

(c) Socialism

(d) Interactionism

Chhattisgarh P.C.S. (Pre) 2011

Ans. (a)

Q26. Which among the following is the correct expression of the term ‘Secular’ in India?

(a) India has many religions.

(b) Indians have religious freedom.

(c) Following the religion depends upon the will of an individual.

(d) There is no religion of the State in India.

U.P.P.C.S. (Mains) 2005

Ans. (d)

Q27. Which of the following words is not in the Preamble to the Constitution of India?

(a) Socialist

(b) Secular

(c) Sovereign

(d) Public Welfare

M.P.P.C.S. (Pre) 2005

Ans. (d)

Q28. Which one of the following liberty is not embodied in the Preamble of the Constitution of India?

(a) Liberty of Thought

(c) Liberty of Belief

(b) Liberty of Expression

(d) Economic Liberty

U.P.P.C.S. (Mains) 2008

Ans. (d)

Q29. Which one of the following reflects the most appropriate relationship between law and liberty?

(a) If there are more laws, there is less liberty.

(b) If there are no laws, there is no liberty.

(c) If there is liberty, laws have to be made by the people.

(d) If laws are changed too often, liberty is in danger.

L.A.S. (Pre.) 2018

Ans. (b)

Q30. Which among the following is not mentioned in the Preamble to the Constitution of India?

(a) Social Justice

(c) Political Justice

(b) Economic Justice

(d) Religious Justice

U.P. Lower Sub. (Mains) 2013

Ans. (d)

Q31. In the Preamble of the Indian Constitution, which Justice is provided to all its citizens?

(a) Social, Religions and Political

(b) Social, Economic and Cultural

(c) Social, Political and Cultural

(d) Social, Economic and Political

U.P.R.O./A.R.O. (Pre) 2021

Ans. (d)

Q32. Which one of the following objectives is not embodied in the Preamble to the Constitution of India?

(a) Liberty of thought

(b) Economic liberty 

(c) Liberty of expression (d) Liberty of belief

I.A.S. (Pre) 2017

Ans. (b)

Leave a comment