Test Examine

State and Union Territories of India MCQ

State and union

State and UT of India PYQ

Test No.1 for UPSC , State PSC Exam 

1 / 25

Latur is located in -

 

M.P.P.C.S. (Pre) 1996

2 / 25

Vidarbha is a regional name in India and it is a part of-

 

41 B.P.S.C. (Pre) 1996

3 / 25

The Pat region is located in -

 

44 B.P.S.C. (Pre) 2000

4 / 25

Which of the following state is known as the "Kohinoor of India"?

 

Uttarakhand P.C.S. (Pre) 2003

5 / 25

Most of the topography of Manipur is:

 

R.A.S./R.T.S.(Pre) 2010

6 / 25

Some people in Manipur live in houses built on floating islands of weeds and decaying vegetation held together by suspended silt. These islands are called-

 

I.A.S. (Pre) 1998

7 / 25

Which state is known as "Silicon State" of India?

 

Uttarakhand U.D.A./L.D.A. (Pre) 2007

8 / 25

It is said that Silicon Valley in India is located in-

 

Uttarakhand U.D.A./L.D.A. (Pre) 2003

9 / 25

Which of the following is correctly matched?

 

U.P. Lower (Pre) 2004 

10 / 25

Which of the following is not correctly matched?

 

U.P.P.C.S. (Pre) 2000

11 / 25

Which of the following towns lie in the National Capital Region?

1. Ambala

2. Khurja

3. Karnal

4. Rohtak

Select the correct answer from the code given below:

Code:

 

U.P.P.C.S. (Pre) 2011

12 / 25

The National Capital Region does not include parts of-

 

U.P.P.C.S. (Mains) 2008

13 / 25

Which one of the following provides the correct sequence of occurrence of four towns/cities as one proceeds from west to east?

 

I.A.S. (Pre) 1993

14 / 25

In the rough outline map of a part of Jammu and Kashmir shown in figure, places marked A,B,C and D represent respectively.

 

I.A.S. (Pre) 1999

15 / 25

Which of the following statements is correct -

 

U.P.P.C.S. (Pre) 1993

16 / 25

As per the area, what is the correct descending order of the following States?

(1) Andhra Pradesh

(2) Bihar

(3) Madhya Pradesh

(4) Uttar Pradesh

Code:

40th B.P.S.C. (Pre) 1995

17 / 25

Which one among the following States is the smallest in area?

 

I.A.S. (Pre) 2003

18 / 25

Amongst all the States of India, what is the rank of U.P. area-wise?

 

U.P.R.O./A.R.O. (Pre) 2016

19 / 25

 Which one of the following States of India ranks second in terms of population and third in terms of size (2011 census)?

 

U.P. B.E.O. (Pre) 2019

20 / 25

About 30 percent of India's area lies in the three states of:

 

U.P.P.C.S. (Pre) 2009  U.P.P.C.S. (Mains) 2006

21 / 25

The three largest States of India in order of area are

 

52 B.P.S.C. (Pre) 2008 53rd to 55 B.P.S.C. (Pre) 2011

22 / 25

Which one of the following is the correct sequence of the States of India in descending order of their area?

 

Uttarakhand P.C.S. (Pre) 2012

 

23 / 25

Arrange the following Indian States in descending order of their geographical areas:

I. Rajasthan

II. Tamil Nadu

III. Maharashtra

IV. Karnataka

Code:

 

M.P.P.C.S. (Pre) 2016

24 / 25

Which one of the following States is the smallest in area?

 

Uttarakhand Lower Sub. (Pre) 2010

25 / 25

In India the third largest state according to population and twelfth largest state in area is -

 

48 to 52 B.P.S.C. (Pre) 2008

Your score is

The average score is 63%

0%

1. Latur is located in –

(a) Andhra Pradesh

(b) Maharashtra

(c) Gujarat

(d) Madhya Pradesh

M.P.P.C.S. (Pre) 1996

Ans. (b)

2. Vidarbha is a regional name in India and it is a part of-

(a) Gujarat

(b) Maharashtra

(c) Madhya Pradesh

(d) Orissa (Odisha) 

41 B.P.S.C. (Pre) 1996

Ans. (b)

3. The Pat region is located in –

(a) Bihar

(b) Jharkhand

(c) Madhya Pradesh

(d) Meghalaya 

44 B.P.S.C. (Pre) 2000

Ans. (b)

4. Jhumri Telaiya (famous for request of songs on radio) is located in which state?

(a) Bihar

(c) Odisha

(b) Jharkhand

(d) West Bengal

47th B.P.S.C. (Pre) 2005

Ans. (b)

5. Which of the following state is known as the “Kohinoor of India”?

(a) Andhra Pradesh

(b) Kerala

(c) Madhya Pradesh

(d) Rajasthan

Uttarakhand P.C.S. (Pre) 2003

Ans. (a)

6. Most of the topography of Manipur is:

(a) Plain

(b) Plateau

(c) Marshy

(d) Mountaincous. 

R.A.S./R.T.S.(Pre) 2010

Ans. (d)

7. Some people in Manipur live in houses built on floating islands of weeds and decaying vegetation held together by suspended silt. These islands are called-

(a) Tipis

(b) Burkhans

(c) Phumdi

(d) Izba

I.A.S. (Pre) 1998

Ans. (c)

8. Which state is known as “Silicon State” of India?

(a) Goa

(b) Andhra Pradesh

(c) Karnataka

(d) Kerala

Uttarakhand U.D.A./L.D.A. (Pre) 2007

Ans. (c)

9. It is said that Silicon Valley in India is located in-

(a) Bengaluru

(b) Chennai

(c) Kolkata

(d) Hyderabad

Uttarakhand U.D.A./L.D.A. (Pre) 2003

Ans. (a)

10. Which of the following is correctly matched?

(a) Aurangabad        –          Andhra Pradesh

(b) Palanpur            –           Gujarat

(c) Hubli                –            Maharashtra

(d) Guntur             –            Odisha

U.P. Lower (Pre) 2004 

Ans. (b)

11. Which of the following is not correctly matched?

(a) Chhattisgarh   –    Chhattisgarh plain

(b) Jharkhand Chota  –   Nagpur plateau

(c) Maharashtra     –    Rain Shadow Region

(d) Andhra Pradesh     –   Malnad

U.P.P.C.S. (Pre) 2000

Ans. (d)

12. Which of the following towns lie in the National Capital Region?

1. Ambala

2. Khurja

3. Karnal

4. Rohtak

Select the correct answer from the code given below:

Code:

(a) 1 and 2 only

(c) 1, 2 and 3 only

(b) 3 and 4 only

(d) 2, 3 and 4 only

U.P.P.C.S. (Pre) 2011

Ans. (d)

13. The National Capital Region does not include parts of-

(a) Haryana

(c) Rajasthan

(b) Punjab

(d) Uttar Pradesh

U.P.P.C.S. (Mains) 2008

Ans. (b)

All the option given during the question period are wrong. Presently the National Capital Region (NCR) under Haryana sub-region includes 13 districts-Faridabad, Gurugram, Mewat, Rohtak, Sonipat, Rewari, Jhajjar, Panipat, Palwal, Mahendragarh (Narnul), Bhiwani, Jind and Karnal. Uttar Pradesh sub-region comprises of eight districts, Meerut, Ghaziabad, Bulandshahar, Gautam Buddh Nagar, Baghpat, Hapur, Muzaffarnagar and Shamli. Rajasthan sub-region includes two districts Alwar and Bharatpur (Khurja is a city in the Bulandshahar district of Uttar Pradesh).

14. Which one of the following provides the correct sequence of occurrence of four towns/cities as one proceeds from west to east?

(a) Rajkot, Baroda (Vadodara), Kharagpur, Bilaspur

(b) Bikaner, Aligarh, Darbhanga, Nagaon

(c) Indore, Rourkela, Aagartala, Jamshedpur

(d) Nasik, Aurangabad, Behrampur, Nanded

I.A.S. (Pre) 1993

Ans. (b)

15. In the rough outline map of a part of Jammu and Kashmir shown in figure, places marked A,B,C and D represent respectively.

(a) Anantnag, Baramula., Srinagar and Kargil

(b) Baramula, Srinagar, Kargil and Anantnag.

(c) Baramula, Srinagar, Anantnag and Kargil

(d) Srinagar, Baramula, Kargil and Anantnag

I.A.S. (Pre) 1999

Ans. (c)

16. Which of the following statements is correct –

(a) Boundary of Madhya Pradesh touches seven States.

(b) Bhopal is located to the north of the Tropic of Cancer.

(c) Jammu & Kashmir does not touch the boundary of Punjab.

(d) Arunachal Pradesh does not have any National park.

U.P.P.C.S. (Pre) 1993

Ans. (a)

17. As per the area, what is the correct descending order of the following States?

(1) Andhra Pradesh

(2) Bihar

(3) Madhya Pradesh

(4) Uttar Pradesh

Code:

(a) 3, 2, 4, 1

(b) 1,2,3,4

(c) 4,3,2,1

(d) 3, 4, 1, 2 

40th B.P.S.C. (Pre) 1995

Ans. (d)

18. Which one among the following States is the smallest in area?

(a) Andhra Pradesh

(b) Gujarat

(c) Karnataka

(d) Tamil Nadu

I.A.S. (Pre) 2003

Ans. (d)

19. Amongst all the States of India, what is the rank of U.P. area-wise?

(a) First

(c) Third

(b) Second

(d) Fourth

U.P.R.O./A.R.O. (Pre) 2016

Ans. (d)

20. Which one of the following States of India ranks second in terms of population and third in terms of size (2011 census)?

(a) Uttar Pradesh

(b) Madhya Pradesh

(c) Andhra Pradesh.

(d) Maharashtra

U.P. B.E.O. (Pre) 2019

Ans. (d)

21. About 30 percent of India’s area lies in the three states of:

(a) Rajasthan, Uttar Pradesh and Andhra Pradesh

(b) Madhya Pradesh, Andhra Pradesh and Gujarat

(c) Rajasthan, Madhya Pradesh and Maharashtra

(d) Maharashtra, Andhra Pradesh and Uttar Pradesh

U.P.P.C.S. (Pre) 2009  U.P.P.C.S. (Mains) 2006

Ans. (c)

22. The three largest States of India in order of area are

(a) Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra

(b) Madhya Pradesh, Rajasthan, Maharashtra

(c) Maharashtra, Rajasthan, Madhya Pradesh

(d) Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan

52 B.P.S.C. (Pre) 2008 53rd to 55 B.P.S.C. (Pre) 2011

Ans. (a)

23. Which one of the following is the correct sequence of the States of India in descending order of their area?

(a) Uttarakhand, Chhattisgarh, Jharkhand, Himachal Pradesh

(b) Jharkhand, Uttarakhand, Himachal Pradesh, Chhattisgarh

(c) Chhattisgarh, Jharkhand, Himachal Pradesh, Uttarakhand. 

(d) Himachal Pradesh, Uttarakhand, Jharkhand, Chhattisgarh

Uttarakhand P.C.S. (Pre) 2012

Ans. (c)

24. Arrange the following Indian States in descending order of their geographical areas:

I. Rajasthan

II. Tamil Nadu

III. Maharashtra

IV. Karnataka

Code:

(a) I, II, III, IV

(b) III, I, IV, II

(c) I, III, IV, II

(d) III, IV, I, II

M.P.P.C.S. (Pre) 2016

Ans. (c)

25. Which one of the following States is the smallest in area?

(a) U.P.

(c) Rajasthan

(b) M.P.

(d) Uttarakhand

Uttarakhand Lower Sub. (Pre) 2010

Ans. (d)

26. In India the third largest state according to population and twelfth largest state in area is –

(a) Maharashtra

(b) Madhya Pradesh

(c) Karnataka

(d) Bihar

48 to 52 B.P.S.C. (Pre) 2008

Ans. (d)

Leave a comment